piątek, 19 marca 2010

Przekąski na przyjęcie w domu



Witajcie!

Dzisiaj chciałabym zająć się mini przekąskami na mini przyjęcia u Was w domu. Zamiast przygotowywać skomplikowane potrawy i poświęcać dużo czasu na ich przygotowanie, lepiej zając się gośćmi, a w międzyczasie podjadać małe co nieco...np. dipy!

Podstawą wszystkich sosów są majonez i jogurt...reszta zależy od Waszej fantazji!Moją ulubioną wersją jest dip curry. Do majonezowo-jogurtowej bazy dodajemy ok. 1 – 2 łyżki sosu sojowego, wciskamy sok z cytryny i dodajemy curry.

Podobne dipy możemy zrobić dodając do bazy musztardę, czy ketchup wraz z włoskimi przyprawami. Z kolei przygotowując dip czosnkowy możemy za jednym razem zrobić dwa różne sosy. Wystarczy, że po dodaniu czosnku wkroimy parę ogórków kiszonych lub konserwowych oraz zielony groszek a powstanie dip tatarski.

A potem już tylko maczamy dipy w krakersach, chipsach, czy pokrojonych warzywach np. marchewce, kalarepie, kalafiorze i... oczywiście smakujemy ;)

Innym prostym przepisem jest łosoś z melonem. Plasterki owocu należy położyć na talerzu na zmianę z plastrami wędzonego łososia i zalać majonezowo-jogurtową bazą, która pozostała nam z dipów, dodając dużą ilość posiekanego koperku.

Na koniec coś na słodko...tzw. jeżaki, czyli prażony ryż w karmelu. Wystarczy zagotować puszkę kandyzowanego mleka. Po ok. 2 godzinach masę karmelową należy wylać do miski, dodać prażony ryż, ulepić z niego kulki.....i gotowe!

Goście na pewno będą zadowoleni. ;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz